Foto's Agenda Email Links Terug
Het LICHT en de Kunst van het Zien
Dat is mijn motto waar ik door gefascineerd ben.
 

Zolang ik mij kan herinneren, ben ik bezig met " beelden".  Eerst "plaatjes" kijken en foto's knippen uit kranten en tijdschriften zonder enige samenhang.  Menig plakboek had ik in de kast liggen.  Helaas zijn zij verdwenen.  Op mijn 12e jaar kreeg ik mijn eerste fototoestel, nu kon ik zelf die "plaatjes" gaan maken.  Een nieuwe wereld diende zich aan.  Via familiekiekjes en omgevingsopnamen ontstonden "gestolde" herinneringen. Het bleef erg afstandelijk. Na een lange weg begonnen mijn beelden mijzelf iets meer te zeggen over mijn gevoelswereld.  Om deze beelden te benoemen werden het "gedroomde landschappen".

Mijn palet wordt steeds strakker, abstracter, minimaler en leger. Wat is het einde? Het niets? Een kleur? Een lijn? Een leeg vlak?  Het is nog niet bereikt. Het blijft spannend!
 
Vanaf mijn 16e jaar werkte ik bij een fotograaf in Heerlen, daar heb ik het vak geleerd. Mijn eerste expositie was in 1983 in Den Haag, er volgde er meer, vooral in Amsterdam en omstreken.
Sinds 1968 woon ik in Amsterdam en geef fotografiecursussen, eerst in de donkere kamer, het ontwikkelen en afdrukken van de foto's, nu leer ik mijn cursisten over de techniek van hun camera, het maken van interessante beelden en hoe deze beelden iets te verfraaien met het programma Photoshop.  Daarnaast organiseer ik fotodagen en fotovakanties in verschillende steden in Europa.
 
September 2010.
Joke van Vlijmen.
 
Foto's Agenda Email Links Terug